Sessió 1 – Gestió de la Qualitat cap a l’excel·lència
Professor: Montserrat Sierra
Data: 19 de febrer de 17:30h a 20h
Per gestionar bé la qualitat, primer cal entendrela. En aquesta primera sessió veurem el concepte de qualitat a la indústria i la Gestió de la Qualitat Total; estratègia competitiva que incorpora la consciència de la qualitat a tota l’organització i s’enfoca a aconseguir l’excel·lència empresarial. Desglossarem els costos associats a la gestió de la qualitat.
Sessió 2 – Estratègia i cultura empresarial
Professor: Sergi Mussons
Data: 24 de febrer de 17:30h a 20h
Avaluarem l’empresa per conèixer quina és l’aproximació estratègica ideal i la salut de l’organització. Coneixerem l’estat d’implicació dels diferents departaments de l’empresa.
Sessió 3 – Captació de la veu del client. Desplegament de la funció de la qualitat QFD
Professor: Montserrat Sierra
Data: 26 de febrer de 17:30h a 20h
Introduir el concepte de Veu del Client per a saber captar i entendre tots els requeriments i necessitats de client. Saber-les traduïr en requisits interns de l’empresa mitjançant les eines del QFD.
Sessió 4 – Sessió d’autoconeixement amb l’eina DISC i InTalent
Professor: Irene Serrabassa
Data: 2 de març de 17:30h a 20h
L’eina DISC és un bon pilar per l’autoconeixement, però sobretot per la creació d’equips de treball. En aquesta sessió s’aprendrà a interpretar el propi perfil professional d’ambdues eines i valorar el potencial que té cadascú.
Sessió 5 – Planificació de la qualitat “a la primera”. Core Tools(I): AMFE
Professor: Montserrat Sierra
Data: 4 de març de 17:30h a 20h
La qualitat no es dóna per casualitat. Cal una planificació d’activitats, eines i metodologies per a aconseguir la qualitat desitjada del producte desde la primera producció.
Veurem l’AMFE, una de les eines clau (Core Tools) a la planificació de la qualitat en el sector d’automoció. Aquesta eina dóna les directrius per a fer un anàlisi de riscos en el disseny de producte/procés; permet definir accions preventives i detecció d’accions necessàries.
Sessió 6 – Introducció pràctica a la prevenció de riscos laborals (PRL) i a la Gestió Mediambiental
Professor: Olga Curià
Data: 9 de març de 17:30h a 20h
En un enfoc cap a l’excel·lència no es pot ometre la prevenció de riscos laborals i el compromís medioambiental dins de l’organització. En aquesta sessió en veurem una introducció pràctica a la indústria.
Sessió 7 – Estratègies per assegurar una comunicació eficaç dins l’empresa
Professor: Irene Serrabassa
Data: 11 de març de 17:30h a 20h
La falta de bona comunicació és un dels principals problemes que tenen les organitzacions a dia d’avui, tenint en compte que ni les tecnologies ni la falta de temps ens estan ajudant a millorar les relacions humanes entre els col·laboradors. En aquesta sessió treballarem diferents eines de comunicació que seran de gran ajuda per augmentar la qualitat de les nostres relacions.
Sessió 8 – Core Tools (II): Capacitat del procés i dels sistemes de mesura (Ppk/Cpk, MSA)
Professor: Montserrat Sierra
Data: 15 març de 17:30h a 20h
Per a aconseguir la “qualitat a la primera” cal estar segur que el processos, màquines i els sistemes de mesura són els adequats i si son capaços d’aconseguir la qualitat desitjada.
Sessió 9 – Servant Leadership
Professor: Sergi Mussons
Data: 18 de març de 17:30h a 20h
L’estil de lideratge pot marcar la diferència en assegurar que l’entorn de treball sigui favorable a la implicació. Un lideratge clássic, intrusiu, d’ordenar als demés el que han de fer, destrueix
tota possible implicació. Un lideratge basat en el servei a l’equip, el fomenta i l’afavoreix.
Sessió 10 – Core Tools (III): Control estadístic del procés (SPC)
Professor: Montserrat Sierra
Data: 23 de març de 17:30h a 20h
Els processos varien perquè estan sotmesos a factors que fan que sigui impossible fabricar dos productes exactament iguals. El SPC busca monitoritzar l’evolució de la variabilitat del procés durant la producció, per a poder ser proactiu i prendre accions correctores a temps; abans que el procés pugui generar producte no–conforme.
Sessió 11 – Gestió d’indicadors per a fàbrica visual. Panells SQCDP.
Professor: Juan Ventayol
Data: 25 de març de 17:30h a 20h
El concepte fàbrica visual és vital si volem aconseguir que els errors i les males pràctiques s’autodetectin soles quan ocorren. Així podem focalitzar els nostres esforços en temes fora del dia a dia. Aquí coneixerem maneres, mètodes i sistemes visuals varis per tal d’aconseguir-ho.
Sessió 12 – Eines bàsiques pel control i anàlisis de la qualitat del procés
Professor: Montserrat Sierra
Data: 30 de març de 17:30h a 20h
En aquesta sessió veurem un grup d’eines que ens ajudaran a ser efectius en l’avaluació de la qualitat del procés i del producte, a identificar la causa real de les no-conformitats i a definir les accions correctores adequades i robustes: auditories, mètodes de resolució de problemes (QRQC, 5 Perquè’s, 8D, diagrama Ishikawa, A3…).
Sessió 13 – Resolució de conflictes
Professor: Carles Gallego
Data: 1 d’abril de 17:30h a 20h
Tenir eines per a poder resoldre conflictes dins l’organització, sobretot en entorns autogestionats (on no hi ha un responsable que decideix per tots) és clau per l’èxit del projecte. En aquest mòdul treballarem diferents sistemes i tècniques per a poder utilitzar en aquests moments delicats dels equips.
Sessió 14 – Core Tools (IV): Cas Projecte planificació de la qualitat
Professor: Montserrat Sierra
Data: 15 d’abril de 17:30h a 20h
Es posaran en pràctica els coneixements adquirits en les sessions anteriors amb un exemple de planificació de la qualitat, que servirá d’exemple pel projecte de final de programa.
Sessió 15 – Eines Agile per a la gestió de la qualitat
Professor: Juan Ventayol
Data: 20 d’abril de 17:30h a 20h
L’aplicació d’alguna de les eines de la metodología Agile per a la gestió de projectes ens permetran ser mes eficients i més competitius en la gestió de la qualitat.
Sessió 16 – Millora de processos (I): Six Sigma (DMAIC), QRM, Lean
Professor: Montserrat Sierra
Data: 22 d’abril de 17:30h a 20h
Es farà una introducció a les principals metodologies que ens permetran millorar la qualitat i servei dels processos.
Sessió 17 – Introducció a la millora continua. Taller 5S
Professor: Carles Gallego
Data: 27 d’abril de 15h a 20h
Cap altra tècnica ha salvat més empreses que les conegudes 5S. No obstant, també és la tècnica més difícil de mantenir. Així doncs, en aquesta sessió es focalitzarà en com aconseguir l’èxit i no només en la part simple i teòrica.
Sessió 18 – Presentació dels projectes
Professor: Montserrat Sierra
Data: 29 d’abril de 17:30h a 20h
Després de tot l’aprenentatge adquirit en el programa, en aquesta sessió, cada líder presentarà un projecte de planificació i/o millora de la qualitat per a la seva àrea de responsabilitat i el defensarà davant de la Direcció de la seva empresa.